ULJA - OSOBNI / LAKI GOSPODARSKI PROGRAM

Deklaracije

informacije o deklaracijama na pakiranju

 

Oznaka SAE

SAE specifikacija (Society of Automotive Engineers) određuje protočnost ulja pri visokim i niskim temperaturama.

Svako motorno ulje mora biti učinkovito bez obzira u kakvim ekstremnim uvjetima djelovalo, kao npr. temperatura imeđu – 30˚C do +40˚C. Tako brojka prije oznake W (winter-zima) pokazuje ponašanje ulja na niskim temperaturama, a broj iza oznake W ponašanje ulja na visokim temperaturama. Dakle, informacije o viskozitetu opisuju ponašanje ulja pri promjeni temperature.

Pri višoj temperaturi ulje postaje tečno; protočnije je. U gradskoj vožnji ili vožnji u slobodno vrijeme i kad je temperatura zraka visoka, motor trpi visoke temperature. Stoga je važno koristiti ulje koje je dovoljno viskozno da štiti motor od visokih temperatura. To svojstvo se mjeri sa SAE specifikacijom.

Oznaka API

API (American Petroleum Institute) standard klasificira ulje prema različitim kriterijima kao što su deterdžentska svojstva, otpornost na trošenje, antikorozivna svojstva i sl. i prema njegovoj upotrebi i performansama.

Kada je ulje namijenjeno benzinskim motorima koristi se slovo S, a za dizel motore slovo C. Kako se vremenom performanse motora konstantno poboljšavaju usvojeno je pravilo da se kategorijama S i C dodaju dopunske oznake (slova abecede), koja objedinjuju novu klasu API standarda.

Motorna ulja koja pripadaju S klasi imaju dopunske oznake od slova A do slova L, koje označava motorna ulja najnovije generacije benzinskih motora i sadrži najvišu razinu kvalitete.

Motorna ulja iz C kategorije imaju dopunske oznake od slova A do slova G, a ono označava najnovije generacije dizel motora i izrazito je kvalitetno.

Brojčana oznaka koja slijedi nakon dopunske oznake (tu se radi o daljim slovima abecede) to je kvaliteta ulja bolja. Npr. ako usporedimo API SE i API SH, API SH je mnogo bolje kvalitete i performansi.

Oznaka ACEA

Udruženje europskih proizvođača automobila (The European Automobile Manufacturers’ Association) je razvilo standard pod imenom ACEA koji se javlja u obliku koda (kategorija/klasa).

Postoje tri ACEA kategorije: dvije za lakša vozila (kategorija A ili B za benzinske ili dizel motore te kategorija C za benzinske i dizel motore koji udovoljavaju EURO 4 standardu). Treća kategorija se odnosi na dizel motore komercijalnih vozila (kategorija E).

EURO standardi

Standardi Europske Unije koji određuju maksimalna ograničenja emisije štetnih plinova na snazi su od 1990. godine: Euro 1 (1993), Euro 2 (1996), Euro 3 (2000), i Euro 5 (2008).

Bazna ulja

Djelovanje i karakteristike se razlikuju od maziva do maziva. Jedina zajednička karakteristika je ta što imaju osnovni sastojak koji se zove ‘bazno ulje’ koje čini 75%-80% ulja koje može biti mineralnog (naftnog) ili sintetskog podrijetla.

Atest proizvođača

Nakon testiranja djelotvornosti, ulja i maziva atestiraju proizvođači motornih vozila, kao što su: Mercedes-Benz, Renault, Peugeot, Volkswagen, Citroën, Ford, Fiat, Porsche, BMW, MAN, MB, Volvo, Renault Truck…

osobni_ulja_30.jpgosobni_ulja_42.jpgosobni_ulja_43.jpgosobni_ulja_41.jpgosobni_ulja_40.jpgosobni_ulja_39.jpgosobni_ulja_38.jpgosobni_ulja_37.jpgosobni_ulja_36.jpgosobni_ulja_35.jpgosobni_ulja_34.jpgosobni_ulja_33.jpgosobni_ulja_32.jpgosobni_ulja_31.jpgosobni_ulja_29.jpgosobni_ulja_28.jpgosobni_ulja_27.jpgosobni_ulja_26.jpgosobni_ulja_25.jpgosobni_ulja_24.jpgosobni_ulja_23.jpgosobni_ulja_22.jpgosobni_ulja_21.jpgosobni_ulja_20.jpgosobni_ulja_19.jpgosobni_ulja_18.jpgosobni_ulja_17.jpgosobni_ulja_16.jpgosobni_ulja_15.jpgosobni_ulja_14.jpgosobni_ulja_13.jpgosobni_ulja_12.jpgosobni_ulja_11.jpgosobni_ulja_10.jpgosobni_ulja_09.jpgosobni_ulja_08.jpgosobni_ulja_07.jpgosobni_ulja_06.jpgosobni_ulja_05.jpgosobni_ulja_04.jpgosobni_ulja_03.jpgosobni_ulja_02.jpg

osobni_ulja_01.jpg

Prijava na newsletter

 GUMBlogo

GUMB d.o.o. Splitska 10B, Osijek | +385 (0) 95 600 700 5 | prodaja@gumb.eu

 designer17